Klachten
Acupunctuur is geschikt voor de meest uiteenlopende klachten die zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn, zoals:

Hoofdpijn en duizeligheid
Gewrichtspijn; o.a. schouder, nek en rug
Acute en chronische sportblessures; o.a. tenniselleboog en hielspoor
Huidproblemen
Allergieën zoals hooikoorts
Menstruatieklachten en fertiliteitsproblemen
Maag-, darmklachten, overgewicht
Burn-out, vermoeidheid en slapeloosheid
Psychische klachten zoals angst en depressie, ADHD
Verslavingen; o.a. rokenInfo

Acupunctuur gebruikt dunne naalden in acupunctuurpunten op de meridianen om de verstoring van de energiehuishouding in het lichaam weer in balans te brengen. Acupunctuur zet het lichaam en de geest aan om zichzelf te genezen.

De levensenergie binnen de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) wordt Qi genoemd en deze manifesteert zich in de 2 tegengestelde waarden, namelijk Yin en Yang. Yin en Yang zijn geen absolute tegenpolen en ze kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig en er is voortdurend interactie tussen Yin en Yang. Yin staat voor het donkere, ontvankelijke ofwel het vrouwelijke principe. Bijv. het water van de zee. Yang staat voor het lichte, beweeglijke, doeltreffende ofwel het mannelijke principe. Bijv. de beweging van de golven.

Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat Yin en Yang in harmonie zijn, anders kan er ziekte ontstaan. Het uitgangspunt is hierbij hetzelfde als bij Yin en Yang en dat houdt in dat alles voortdurend in beweging is en elkaar beïnvloedt. Deze beweging is terug de zien in het ritme van dag en nacht, de cyclus van de seizoenen en het functioneren van de mens.

In de TCG worden de 5 seizoenen onderscheiden en deze zijn weer verbonden met de 5 elementen, ook worden de meridianen (energiebanen), organen, kleuren, smaken en zintuigen aan de 5 elementen gekoppeld.
De 5 elementen zijn:

Hout: is Lente, staat voor Yang, de natuur wordt wakker en de energie is naar buiten gericht.
Vuur: is Zomer, staat voor Yang, de natuur staat in volle bloei en de energie is explosief.
Aarde: is Nazomer, staat voor Yin en Yang, de natuur beleeft haar laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de Herfst,de energie is balancerend.
Metaal: is Herfst, staat voor Yin, de natuur keert naar binnen en de energie is naar binnen gericht.
Water: is Winter, staat voor Yin, de natuur is in rust, de energie is geconcentreerd.