Acupunctuur

Acupunctuur in het kort

Acupunctuur is een Traditionele Chinese geneeswijze welke al meer dan 3000 jaar voor Christus is ontstaan. Ook Voeding, Tuina (massage), Kruidenleer, Tai Chi en Qi Gong zijn onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Acupunctuur is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en psychische problemen ontstaan vanuit een verstoring van de energiestroom in de meridianen. Acupunctuur brengt deze energie weer in balans door het plaatsen van dunne naalden in acupunctuurpunten waardoor de geblokkeerde energie weer gaat stromen. 

Met behulp van Acupunctuur wordt het lichaam aangezet om zichzelf te genezen. Voeding en bepaalde bewegingsoefeningen door middel van Yoga, Tai Chi en Qi Gong ondersteunen deze energiestroom. Tevens heeft het eten van bepaalde voeding of het juist niet eten van bepaalde voeding ook een invloed op de energiestroom in de meridianen.

Hoe werkt Acupunctuur

De levensenergie binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt Qi genoemd, deze stroomt door de meridianen. Deze energie heeft twee waarden, namelijk Yin en Yang. Yin en Yang zijn geen absolute tegenpolen want ze kunnen enkel bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig en er is voortdurend sprake van interactie. Yin staat voor vrouwelijk, bijvoorbeeld het water van de zee maar ook voor rust, koud, maan en zwart. Yang staat voor mannelijk, bijvoorbeeld de beweging van de golven maar ook voor activiteit, warm, zon en wit. 

Voor een gezond functioneren is het belangrijk dat Yin en Yang in harmonie zijn. De continue beweging tussen Yin en Yang is terug te zien in het ritme van de dag en nacht en de cyclus van de seizoenen. Als er een tekort aan Yin in het lichaam is, kan het zijn dat men bijvoorbeeld niet goed slaapt omdat er relatief gezien een teveel aan Yang is waardoor er te weinig rust is. De Acupuncturiste zal dan de Yin-energie versterken middels Acupunctuurpunten die Yin aanvullen waardoor er meer balans in het lichaam ontstaat.

De vijf elementen

De vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water) zijn belangrijke principes binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het uitgangspunt hierbij is dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van de dag en de nacht, de seizoenen en het functioneren van de mens. Er zijn 5 seizoenen, het 5e seizoen is de nazomer. Elke seizoen is verbonden met een element, zo hoort Lente bij Hout (Yang), Zomer bij Vuur (Yang}, Nazomer bij Aarde (Yin en Yang), Herfst bij Metaal (Yin) en Winter bij Water (Yin). Zo zijn ook de organen en de emoties verbonden met deze 5 elementen.

De positieve effecten

De positieve effecten die ontstaan na één of na meerdere acupunctuurbehandelingen zijn o.a.:

  • Meer energie, meer rust, meer stabiliteit in stemming betreft angst, depressie, ADHD en burn-out
  • Beter in- en doorslapen, minder moeheid
  • Minder menstruatie- en/of menopauzale klachten, zoals PMS, zweten en opvliegers 
  • Ondersteuning bij verslavingen zoals Stoppen met Roken en Overgewicht
  • Verbetering van klachten rondom sport zoals een tenniselleboog, hielspoor, schouder- en rugklachten
    Verbetering van allergieën zoals hooikoorts

“Anneke stelt je op je gemak”

Ik ben geruime tijd bij Anneke onder behandeling geweest voor allerlei (stress-/overgangs-)klachten die door haar serieus aangepakt werden. Anneke is vriendelijk en je voelt je op je gemak. Zo krijg je ook meteen vertrouwen in de behandeling die zij speciaal op jouw problemen afstemt. Ik heb er heel veel baat bij gehad en ik vind acupunctuur bij Anneke een aanrader!
Recensie Acupunctueel Acupunctuur
Marjolein