De Vijf Elementen

Wu Xing

De Chinese Vijf Elementenleer

De vijf elementen staan steeds met elkaar in verbinding en het zijn processen die zich net zoals de seizoenen op dezelfde manier en volgens hetzelfde patroon herhalen. Ze voeden elkaar maar tegelijkertijd controleren ze elkaar ook, dit noemt men daarom de voedende – en de Controlerende cyclus

Element vuur

Hoort bij het seizoen Zomer en is als de pomp van het systeem. Wanneer Vuur uit balans is krijg je klachten als hartkloppingen, duizeligheid, koude handen en voeten. Men voelt zich vaak depressief en er is minder enthousiasme en zelfvertrouwen.

Element Aarde

Hoort bij het seizoen Nazomer. Alles draait om voeding, zorgen voor en verwerking. Wanneer Aarde uit balans is kun je last krijgen van vermoeidheid, de spijsvertering, piekeren, slechte concentratie, teveel zorgen voor de ander en te weinig voor zichzelf.

Element water

Hoort bij het seizoen Winter. Water beheert je reserves en omvat je kern, je diepste wezen. Wanneer Water uit balans is, krijg je opvliegers, lage rugklachten, ’s nachts plassen en qua psyche angst en onrust en weinig doorzettingsvermogen.

Element Metaal

Hoort bij het seizoen Herfst. Bij Metaal zijn oogsten, opruimen en plaats maken voor nieuwe zaken kenmerkend. Wanneer Metaal uit balans is, zie je longklachten, hooikoorts, huidklachten zoals eczeem en jeuk, als emotie zie je verdriet en moeite met loslaten.

Element Hout

Hoort bij het seizoen Lente en zorgt voor de vrije stroming van energie. Wanneer Hout uit balans is zie je schouder- en nekklachten, hoofdpijn, gespannen spieren en raakt men boos, geïrriteerd en ideeën blijven onuitgewerkt.