Yoga

Yoga in het kort

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas). In het Nederlands zouden we het kunnen vertalen als “verbinden”. Het is een filosofie, leefwijze en oefenmethode die gaat over het verbinden en het in evenwicht brengen van zowel lichaam als geest. Yoga leert ons om lichaam en geest in balans te brengen. 

De oefeningen geven kracht en energie en zorgen tegelijkertijd voor een gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.

YOGA EN ACUPUNCTUUR

Er zijn verschillende vormen van yoga en de yoga waarmee ik me het meest verbonden voel, is Vinyasa.

In yogahoudingen stretch je vaak zo dat de meridianen, energiebanen in het lichaam worden gestimuleerd. Je kunt dus met bepaalde poses meridianen versterken met als voorbeeld om de Longmeridiaan extra aandacht te geven om je immuunsysteem te versterken.

Positieve Effecten van Yoga

De positieve effecten die kunnen ontstaan dankzij het volgen van yoga:

  • Verlicht pijn en blessures; de aandachtige manier van bewegen verkleint het risico op blessures
  • Fit, flexibel en sterk lichaam; het lichaam heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen, de yogaposes maken je lichaam sterker en flexibeler, je bouwt een combinatie van kracht, evenwicht en mobiliteit op in de lessen
  • Voeding, slaap en algehele gezondheid; als je de fysieke voordelen van de yogalessen begint te voelen, merk je dat je voeding- en slaappatroon zich op natuurlijke wijze zullen aanpassen. Je bent volledig in het hier en nu en dat geeft rust in het hoofd.
  • Yoga verbetert je prestaties en vermindert stress; yoga traint je om rustig en gegrond te blijven.

VORMEN OF STIJLEN VAN YOGA

Deze vorm wordt ook wel Flow yoga genoemd. Het is een dynamische vorm in combinatie met je ademhaling. Je doet achter elkaar een “flow” aan yogahoudingen op de beweging van je ademhaling. De oefeningen vloeien als het ware in elkaar over. Er is binnen deze yogastijl geen vaste volgorde die je strikt moet volgen, waardoor de invulling elke keer anders is. Vinyasa yoga is vrijer en er is meer ruimte voor creativiteit!.

Yoga in het park!

In maart 2020 heb ik de 200-urige yoga teacher training bij Tapas yoga in India afgerond. 

Elke dinsdag van mei t/m september geef ik les in het Oderkerkpark in Etten-Leur van 19.00-20.00 uur. 

Een proefles is gratis, een losse les kost € 6,- en een 10-rittenkaart € 50,-. 

Interesse? Stuur me een bericht via het Contactformulier.